Roti Jala yang Lembut dan Mudah

Assalamualaikum. Roti jala adalah antara kuih traditional yang masih popular sehingga ke hari ini. Cuma bezanya dulu roti jala cuma berwarna kuning. Zaman sekarang ni roti jala ada pelbagai warna. Roti jala sesuai dijadikan hidangan untuk apa-apa jamuan atau majlis. Ada juga yang buat warna roti jala mengikut warna tema majlis supaya nampak lebih menarik.

Continue reading “Roti Jala yang Lembut dan Mudah”

Pau Sambal a.k.a Burger Malaysia

Assalamualaikum. Pau sambal ataupun dikenali juga dengan nama burger malaysia ni memang menjadi kegemaran ramai terutamanya untuk hidangan sarapan pagi ataupun minum petang. Kat tempat saya ni kebiasaannya pau sambal ni banyak dijual digerai-gerai tepi jalan yang menjual sarapan pagi. Cuma biasa ada yang sedap, ada yang tak berapa sedap, ada yang tak cukup sambal, macam-macam ada. Hehe. Jadi hari ni saya nak kongsikan cara buat pau sambal a.k.a burger malaysia yang sedap sehingga menjilat jari. Hehe.

Continue reading “Pau Sambal a.k.a Burger Malaysia”

Apam Santan Pelangi Kukus yang Mudah

Assalamualaikum. Apam adalah antara kuih yang menjadi kegemaran saya dan keluarga terutama anak-anak. Jadi memang banyak jenis apam yang pernah saya buat. Kali ni saya nak cuba resepi apam santan pula. Mak saya bagitau yang dia selalu buat apam santan masa dulu untuk jualan. Tapi sekarang dah lama dia tak jual kuih apam santan, resepi pun dah lupa. Hehe. Kemudian saya cuba mencari resepi apam santan dan cuba membuatnya lebih kurang macam resepi kuih apam seri ayu tapi menggunakan santan. Alhamdulillah resepi ni menjadi dan sangat lembut walaupun dah sejuk. Bahan yang paling penting untuk membuat apam ni semestinya santan. Jadi saya memilih santan yang paling berkualiti iaitu M&S Santan.

apam santan

Continue reading “Apam Santan Pelangi Kukus yang Mudah”

Puteri Ayu Cheese Lembut dan Gebu

Assalamualaikum. Entry kali ini saya kongsikan resepi kuih traditional apam puteri ayu yang telah dimodenkan iaitu kuih puteri ayu cheese. Kuih ni juga dikenali dengan nama apam seri ayu. Resepi ini pernah viral di media sosial sebelum ni. Nampak menarik dan sedap. Jadi saya kongsikan cara membuat kuih puteri ayu cheese ni. Kuih ni sama seperti kuih puteri traditional cuma kepala atasnya digantikan dengan adunan cream cheese yang lemak berkrim. Yang pasti resepi yang saya kongsikan ni memang dijamin lembut seharian walaupun disimpan semalaman.

puteri ayu cheese Continue reading “Puteri Ayu Cheese Lembut dan Gebu”

Samosa Ayam dan Kentang Mudah Menggunakan Kulit Popiah

Assalamualaikum.. Entry kali ni saya nak kongsikan pula resepi samosa ayam dan kentang yang mudah. Sebenarnya resepi ni saya dah buat masa bulan Ramadan baru-baru ni. Tapi baru sekarang berpeluang nak update resepi di blog. Hehe. Banyak lagi resepi lain yang masih pending kat blog ni. Slow-slow saya update bila ada masa ok. Kalau korang nak resepi yang terbaru, boleh subscribe YouTube Channel. Kat YouTube ni yang paling kerap saya update resepi.

samosa ayam

Continue reading “Samosa Ayam dan Kentang Mudah Menggunakan Kulit Popiah”

Bingka Roti Pandan Menggunakan Blender

bingka roti pandan

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak cuba buat kuih tradisional pula iaitu kuih bingka roti pandan. Dulu masa kecik-kecik memang saya suka sangat kuih bingka ni. Mak saya selalu buat untuk dijual. Mak saya memang suka buat kuih untuk jualan. Selalunya dia letak kuih muih di kedai-kedai sekitar kampung. Dari dulu sampai sekarang memang itu la hobi dia. Hehe.. Hobi yang boleh dijadikan pendapatan sambil mambantu meningkatkan ekonomi keluarga kami masa dulu-dulu. Skima pulak ayat ni rasanya. Haha.. Tapi mak saya memang pandai berbisnes. Daripada kecil-kecilan sampai besar-besaran. Hehe.. Sampai sekarang pun mak saya masih lagi buat kuih muih tradisional walaupun sebenarnya dia bukan buat untuk cari duit. Tapi sebab minat yang teramat sangat dengan bisnes, mak saya tetap meneruskan hobi dia. Tambah pulak 1 kampung dah kenal dan tahu kesedapan kuih muih mak saya tu. Tu yang buat mak lagi seronok nak jual kuih bila dia dapat mengembirakan pembeli-pembeli kuih dia. Hehe.. Panjang lagi kalau nak cerita pasal mak saya punya kuih ni, tapi kita back to the recipe la ye. Hehe..

Continue reading “Bingka Roti Pandan Menggunakan Blender”

Apam Pisang Tanpa Telur Lembut dan Gebu

Assalamualaikum. Dah lama jugak rasanya saya tak update blog ni dengan resepi-resepi baru. Banyak resepi yang saya dah buat cuma belum ada masa nak update kat blog. Hehe.. Maklumlah sibuk dengan anak-anak dan preparation untuk sambut baby baru. Tapi dalam sibuk-sibuk tu pun makan tetap makan jugakkan. ?? Jadi kali ni saya nak bawakan resepi apam pisang tanpa telur. Continue reading “Apam Pisang Tanpa Telur Lembut dan Gebu”