Ikan Bakar Sambal Berempah Pembuka Selera

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar semua? Bertemu lagi kita di entri kali ini. Hari ini saya nak kongsikan resepi ikan bakar sambal berempah. Rasa macam dah bosan pulak asyik makan ayam dengan daging je sebab anak-anak saya kurang gemar makan ikan. Tapi bila saya masak ikan bakar sambal berempah ni anak-anak saya sangat suka dan sedap mereka kata. Hehe.

Continue reading “Ikan Bakar Sambal Berempah Pembuka Selera”

Bubur Jagung Paling Simple Yang Sedap

Assalamualaikum. Bersua lagi kita dalam entry kali ini. Masih terbayang lagi di minda saya semasa saya kecil emak saya ada menanam jagung di kampung. Luas juga kebun jagung yang emak saya usahakan, memang puas la kami makan jagung ketika itu. Kalau kami adik beradik nak makan jagung bakar emak saya akan kutip jagung di kebun dan terus bakar menggunakan dapur arang yang ada di kebun dan kami akan berkelah dalam kebun sambil menikmati jagung bakar yang di sapu dengan sedikit marjerin. Kalau bukan jagung bakar, mesti la bubur jagung jadi favorite kami. Errrmmm… memang sedap sangat, fresh dan manis je rasa jagung tu. Hehe. Memang seronok kalau ingat kisah waktu kecil-kecil dahulu.

Continue reading “Bubur Jagung Paling Simple Yang Sedap”

Kebab Daging Homemade Buat Ikut Selera

Assalamualaikum. Hai semua. Apa khabar semua hari ini? Korang suka makan kebab tak? Saya sekeluarga memang suka makan kebab. Lebih-lebih lagi anak sulung saya. Kalau pergi ke pasar malam memang dia akan cari dan beli kebab dahulu dari makanan yang lain. Tambahan pula, ada satu gerai di pasar malam tu menjual kebab yang sangat sedap. Memang ramai orang yang membeli kebab dekat gerai tu, kadang-kadang sampai beratur panjang. Hehe.

Continue reading “Kebab Daging Homemade Buat Ikut Selera”

Bubur Pulut Hitam dan Tips Memasak Yang Pasti Jadi

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hai semua. Minggu lepas saya ada pergi kenduri kahwin di rumah jiran saya. Selepas makan menu utama iaitu nasi beriani yang memikat selera, saya dan anak lelaki saya makan pulak bubur pulut hitam yang dihidangkan di sudut pencuci mulut bersama-sama kuih muih lain. Sekali suap, eerrmmm.. sedap sungguh bubur pulut hitam tu sebab cukup manis dan terasa lemak santannya. Sampaikan saya rasa macam nak tambah lagi bubur tu tapi perut dah kenyang pulak. Hehe. Bubur ni sememangnya kegemaran saya dan anak lelaki saya.

Continue reading “Bubur Pulut Hitam dan Tips Memasak Yang Pasti Jadi”

Kari Sardin Kaw Tanpa Santan Sedap

Assalamualaikum. Bersua kembali kita di entri kali ini. Hari ini saya nak masak kari sardin simple untuk hidangan makan tengahari kami sekeluarga. Saya percaya pasti setiap rumah mesti ada menyimpan stok sardinkan? Bagi saya sardin adalah lauk atau menu ’emergency’ ketika stok lauk dekat rumah dah habis atau jika ada tetamu yang tak di undang datang ke rumah. Sebab sardin ni senang dan cepat untuk di masak. Korang mesti setuju dengan sayakan? Hehe.

Continue reading “Kari Sardin Kaw Tanpa Santan Sedap”