Garlic Butter Bread Cheese | Roti Bawang Putih Keju

Assalamualaikum. Ada yang minat garlic butter bread tak? Kali ni saya nak tunjuk cara buat garlic butter bread dengan cheese. Saya cuma menggunakan roti putih biasa sebab paling senang nak jumpa. Boleh juga guna roti lain ikut kegemaran masing-masing. Rasanya garlic butter bread ni adalah menu paling simple dan cepat untuk disediakan sebagai menu sarapan pagi ataupun minum petang untuk keluarga.

garlic butter bread

Continue reading “Garlic Butter Bread Cheese | Roti Bawang Putih Keju”

Bingka Roti Pandan Menggunakan Blender

bingka roti pandan

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak cuba buat kuih tradisional pula iaitu kuih bingka roti pandan. Dulu masa kecik-kecik memang saya suka sangat kuih bingka ni. Mak saya selalu buat untuk dijual. Mak saya memang suka buat kuih untuk jualan. Selalunya dia letak kuih muih di kedai-kedai sekitar kampung. Dari dulu sampai sekarang memang itu la hobi dia. Hehe.. Hobi yang boleh dijadikan pendapatan sambil mambantu meningkatkan ekonomi keluarga kami masa dulu-dulu. Skima pulak ayat ni rasanya. Haha.. Tapi mak saya memang pandai berbisnes. Daripada kecil-kecilan sampai besar-besaran. Hehe.. Sampai sekarang pun mak saya masih lagi buat kuih muih tradisional walaupun sebenarnya dia bukan buat untuk cari duit. Tapi sebab minat yang teramat sangat dengan bisnes, mak saya tetap meneruskan hobi dia. Tambah pulak 1 kampung dah kenal dan tahu kesedapan kuih muih mak saya tu. Tu yang buat mak lagi seronok nak jual kuih bila dia dapat mengembirakan pembeli-pembeli kuih dia. Hehe.. Panjang lagi kalau nak cerita pasal mak saya punya kuih ni, tapi kita back to the recipe la ye. Hehe..

Continue reading “Bingka Roti Pandan Menggunakan Blender”

Resepi Cakoi Lembut dan Mudah

cakoi

Assalamualaikum. Siapa kat sini peminat cakoi? Banyak orang jual cakoi kat pasar malamkan @ tepi-tepi jalan. Kalau dapat yang sedap tu untung la. Hehe. Kalau tak sedap rasa serik pulak nak beli lagikan. Sebenarnya nak buat cakoi ni bukan la susah sangat. Lebih senang daripada buat donut. Bahan-bahannya pun bahan yang biasa ada kat rumah. So memang senang la nak buat. Cuma rajin @ tak rajin je la. Hehe.. Lagi pun buat sendiri ni memang puas hati kalau sedap dan menjadi. Boleh makan banyak. Haha..

Continue reading “Resepi Cakoi Lembut dan Mudah”

Roti Puri

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi yang simple dan sedap. Mungkin korang selalu jumpa roti puri ni kat kedai mamak kan.. Hari ni saya nak tunjukkan cara macam mana nak buat roti puri ni. Memang sangat-sangat senang nak buatnya. Makan panas-panas lagi sedap. 1 adunan ni cukup untuk makan 2@3 orang je kalau tengah panas-panas tu. Sedap dan rangup. Kena pulak dengan sambal. Perghh!! Memang tak pandang kiri kanan dah. Hehe.. Makan dengan kuah kari pekat pun sedap. Kali ni saya buat sambal sardin sebagai pencicah roti puri ni. Continue reading “Roti Puri”