Fudgy Brownies Paling Mantap

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan cara untuk membuat fudgy brownies yang paling sedap. Fudgy brownies ni sebenarnya lebih kurang sama macam brownies kedut yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Cuma untuk resepi kali ni ada kelainan sikit sebab ada tambahan coklat di dalam brownies ni untuk menjadikannya lebih sedap dan fudgy. Rasanya lebih chewy.

Continue reading “Fudgy Brownies Paling Mantap”

Nasi Goreng Belacan | Belacan Mama

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak share satu resepi yang sedap dan simple untuk hidangan cepat dan pantas iaitu nasi goreng belacan. Saya buat nasi goreng belacan ni lebih kurang nasi goreng cili padi tapi dengan tambahan belacan. Nak dapatkan nasi goreng belacan yang sedap, pastikan kita guna belacan yang sedap. Untuk nasi goreng ni, saya gunakan belacan Mama keluaran Hanuris Enterprise daripada Melaka.

Continue reading “Nasi Goreng Belacan | Belacan Mama”

Puding Karamel Tanpa Telur (Eggless Caramel Pudding)

Puding Karamel Tanpa Telur (Eggless Caramel Pudding)

Assalamualaikum.. Puding karamel ni antara dessert kegemaran saya terutamanya di bulan puasa. Masa duduk di rumah lama dulu ada sorang penjual puding karamel yang sangat sedap di bazar Ramadhan. Dalam seminggu, 3-4 kali jugakla saya beli puding dia. Hehe.. Selain puding karamel, dia ada jugak jual macam-macam puding buah-buahan. Semuanya sedap-sedap. Rindu pulak nak duduk balik kat rumah lama. Heheh.. Kat area rumah baru ni dah tak ada bazar yang meriah, besar dan panjang macam kat rumah lama dulu. Huhu.. Dah tak dapat merasa puding sedap lagi. Kebanyakkan orang jual puding karamel ni selalunya puding yang menggunakan telur. So kali ni saya nak share resepi puding karamel tanpa telur pulak (eggless caramel pudding). Pada sesiapa yang alergik telur ataupun tak suka rasa telur dalam puding, boleh try resepi ni. Confirm tak menyesal. Silap-silap hari-hari repeat buat puding karamel tanpa telur ni. Haha..

Continue reading “Puding Karamel Tanpa Telur (Eggless Caramel Pudding)”

Kek Pisang Gebu bersama Coklat Chip yang Mudah

Assalamualaikum. Kali ni saya nak kongsikan resepi kek pisang gebu yang sangat senang dan confirm jadi punya. Hehe. Selalunya kek pisang ni susah sikit nak jadi. Bergantung pada jenis pisang yang kita guna. Tak semua jenis pisang sesuai untuk buat kek. Kalau salah jenis pisang dan salah cara buatnya kek pisang ni selalu jadi mampat. Tapi resepi yang ni senang sangat dan insya Allah jadi gebu dan lembut.

Continue reading “Kek Pisang Gebu bersama Coklat Chip yang Mudah”