Kek Span Oreo Lembut dan Tips Membuat Meringue

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi kek span oreo yang sangat lembut tanpa menggunakan ovalette. Kek span ini juga dikenali dengan nama kek span cotton. Berbeza dengan kek span biasa yang menggunakan ovalette sebagai bahan untuk gebukan kek, kek span cotton ni menggunakan teknik meringue dan dibakar secara waterbath untuk mendapatkan kek span yang lembut dan gebu.

Continue reading “Kek Span Oreo Lembut dan Tips Membuat Meringue”

Kek Span Oreo Lembut Gebu dan Tips Membuat Meringue

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi kek span oreo yang sangat lembut tanpa menggunakan ovalette. Kek span ini juga dikenali dengan nama kek span cotton. Berbeza dengan kek span biasa yang menggunakan ovalette sebagai bahan untuk gebukan kek, kek span cotton ni menggunakan teknik meringue dan dibakar secara waterbath untuk mendapatkan kek span yang lembut dan gebu.

Continue reading “Kek Span Oreo Lembut Gebu dan Tips Membuat Meringue”

Kek Coklat Lembap Kukus (Sukatan Cawan)

Assalamualaikum.. Rasanya kek coklat lembap atau moist chocolate cake ni antara kek yang paling digemari orang ramai. Ada banyak juga resepi kek yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Tapi rupanya kek coklat lembap kukus ni tak pernah lagi saya kongsikan resepinya. Hehe. Baru sekarang teringat nak kongsikan resepinya bila ramai yang menanyakan pasal kek coklat yang boleh dikukus.

Continue reading “Kek Coklat Lembap Kukus (Sukatan Cawan)”

Kek Chiffon Pandan Yang Sangat Gebu Dan Lembut

Assalamualaikum. Kek chiffon adalah kek yang sangat ringan yang dibuat dengan minyak sayuran, telur, gula, tepung, serbuk penaik, dan perasa. Kek chiffon boleh di buat dengan pelbagai perasa seperti pandan, coklat, oren, strawberi dan sebagainya terpulang kepada citarasa masing-masing. Sebelum ni saya pernah membuat kek chiffon strawberi. Kali ni nak buat perisa pandan pula.

kek chiffon

Continue reading “Kek Chiffon Pandan Yang Sangat Gebu Dan Lembut”

Kek Karamel Pelangi Sedap dan Lembut

Assalamualaikum. Atas permintaan ramai, saya cuba membuat kek karamel pelangi yang pernah viral dulu. Kek karamel pelangi ni adalah gabungan pencuci mulut puding karamel dan juga kek span yang sangat lembut. Walaupun cara membuatnya agak panjang, tapi hasil dan rasanya amat memuaskan dan sedap. Jadi, hasil kerja keras untuk membuat kek karamel pelangi ni memang sangat berbaloi dengan kesedapannya. Hehe.

kek karamel pelangi

Continue reading “Kek Karamel Pelangi Sedap dan Lembut”

Chocolate Crepe Cake Yang Sedap

Assalamualaikum. Atas permintaan ramai, hari ni saya nak kongsikan resepi chocolate crepe cake. Sebenarnya agak lama juga saya fikir nak buat chocolate crepe cake ni. Sebab nak buat chocolate crepe cake agak susah sikit dan ambik masa yang lama untuk disiapkan. walaupun bahan yang digunakan amat mudah dan tak banyak. Part yang paling susah adalah untuk memasak crepe. Kena buat dengan penuh kesabaran. Hehe. Tapi hasilnya memang memuaskan.

chocolate crepe cake Continue reading “Chocolate Crepe Cake Yang Sedap”

Victoria Sandwich Cake Lembut dan Mudah Disediakan

Assalamualaikum.. Hari tu masa tengah membelek-belek phone sambil google macam-macam, saya terjumpa satu resepi yang nampak sangat menyelerakan iaitu resepi victoria sandwich cake. Victoria sandwich cake juga dikenali sebagai Victoria Sandwich atau Victoria Cake, yang diberi nama sempena Ratu Victoria, kerana Ratu Victoria ni suka makan kek span semasa minum petang. Victoria sandwich cake ni disediakan bersama lapisan jem strawberi atau rasberi dan juga lapisan whipped cream ataupun vanila cream di tengahnya. Lapisan cream dan jem ditengah kek ni seakan-akan sandwich. Mungkin sebab ni la kek ni diberi nama victoria sandwich cake.

victoria sandwich cake

Continue reading “Victoria Sandwich Cake Lembut dan Mudah Disediakan”