Roti Jala yang Lembut dan Mudah

Assalamualaikum. Roti jala adalah antara kuih traditional yang masih popular sehingga ke hari ini. Cuma bezanya dulu roti jala cuma berwarna kuning. Zaman sekarang ni roti jala ada pelbagai warna. Roti jala sesuai dijadikan hidangan untuk apa-apa jamuan atau majlis. Ada juga yang buat warna roti jala mengikut warna tema majlis supaya nampak lebih menarik.

Continue reading “Roti Jala yang Lembut dan Mudah”

Pau Sambal a.k.a Burger Malaysia

Assalamualaikum. Pau sambal ataupun dikenali juga dengan nama burger malaysia ni memang menjadi kegemaran ramai terutamanya untuk hidangan sarapan pagi ataupun minum petang. Kat tempat saya ni kebiasaannya pau sambal ni banyak dijual digerai-gerai tepi jalan yang menjual sarapan pagi. Cuma biasa ada yang sedap, ada yang tak berapa sedap, ada yang tak cukup sambal, macam-macam ada. Hehe. Jadi hari ni saya nak kongsikan cara buat pau sambal a.k.a burger malaysia yang sedap sehingga menjilat jari. Hehe.

Continue reading “Pau Sambal a.k.a Burger Malaysia”

Apam Santan Pelangi Kukus yang Mudah

Assalamualaikum. Apam adalah antara kuih yang menjadi kegemaran saya dan keluarga terutama anak-anak. Jadi memang banyak jenis apam yang pernah saya buat. Kali ni saya nak cuba resepi apam santan pula. Mak saya bagitau yang dia selalu buat apam santan masa dulu untuk jualan. Tapi sekarang dah lama dia tak jual kuih apam santan, resepi pun dah lupa. Hehe. Kemudian saya cuba mencari resepi apam santan dan cuba membuatnya lebih kurang macam resepi kuih apam seri ayu tapi menggunakan santan. Alhamdulillah resepi ni menjadi dan sangat lembut walaupun dah sejuk. Bahan yang paling penting untuk membuat apam ni semestinya santan. Jadi saya memilih santan yang paling berkualiti iaitu M&S Santan.

apam santan

Continue reading “Apam Santan Pelangi Kukus yang Mudah”

Apam Susu Paddle Pop Kukus yang Mudah

Assalamualaikum.. Setelah sekian lama resepi apam susu paddle pop ni terperam, akhirnya saya update juga kat blog ni. Hehe.. Actually resepi ni adalah resepi apam susu yang biasa je cuma sebab warna dia macam aiskrim paddle pop so saya bagi nama dia apam susu paddle pop. Hihi. Sebelum ni saya ada juga buat apam susu ni. Boleh klik kat sini kalau nak tengok bermacam-macam warna apam susu saya. Hehe..

apam susu paddle pop

Apam susu ni antara resepi yang pernah viral di media sosial dulu. Ramai yang mencubanya. So saya pun tak nak ketinggalan mencuba resepi apam susu ni. Ada juga resepi apam susu yang menggunakan 3 bahan. Tapi resepi yang saya kongsikan ini guna banyak bahan. Hehe. Saya rasa hasil apam yang menggunakan banyak bahan ni lebih sedap dan gebu. Rasanya lebih kurang seperti kek kukus.

Untuk pengetahuan, cawan yang saya gunakan untuk menyukat bahan ni ialah cawan yang bersaiz kecil iaitu cawan 200ml per cup. Jika menggunakan cawan besar, boleh kurangkan sedikit tepung lebih kurang 2 sudu besar supaya apam tidak terlalu keras.

Jom tengok video yang best kat bawah ni dulu supaya lebih senang nak faham cara membuat apam susu paddle pop yang super gebu ni.

Bahan-bahan apam susu paddle pop:

  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 4 sudu besar susu pekat
  • 4 sudu besar minyak jagung
  • 1 sudu besar ovalette
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk penaik(baking powder)
  • pewarna ikut kesukaan

Cara-cara:

  1. Ayakkan tepung gandum bersama serbuk penaik. Ketepikan.
  2. Putarkan telur, gula, ovalette dan esen vanila sehingga betul-betul gebu dan ringan. Lebih kurang 5-10 minit. Adunan akan bertukar menjadi putih.
  3. Masukkan susu pekat. Putar lagi.
  4. Masukkan pula minyak dan putar sehingga sebati.
  5. Tambahkan tepung gandum yang telah di ayak tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan dengan kaedah kaup balik menggunakan spatula sehingga sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Campurkan dengan warna kesukaan masing-masing. Saya bahagikan 3 bahagian. Untuk mendapatkan warna paddle pop ni, saya menggunakan warna kuning, biru dan juga merah jambu.
  7. Masukkan adunan ke dalam acuan secara berlapis-lapis. Sapukan mentega terlebih dahulu pada acuan.
  8. Kukus selama 40 minit.

Nota:

  • Cawan yang saya gunakan bersaiz 200ml/cup.

apam susu paddle pop

apam susu paddle pop

apam susu paddle pop

apam susu paddle pop


Nak resepi lagi?

Tengok senarai video resepi dibawah ini. Kami akan tambah koleksi video resepi yang menarik dari semasa ke semasa. Follow blog dan subscribe channel youtube kami untuk dapatkan resepi yang terkini.

Join telegram kami

Join channel telegram kami untuk mendapatkan notifikasi video dan juga blog yg terbaru. Klik link ini https://t.me/buatoranglapo

Join Telegram@buatoranglapo

Donat Pandan Sangat Gebu (dijamin lembut seharian)

Assalamulaikum. Resepi yang saya nak kongsikan hari ni ialah resepi donat pandan super gebu dan dijamin lembut dari pagi sampai ke malam. Hehe. Kalau tak percaya boleh cuba. Kali ni saya tambah air pandan untuk perisa donat ni. Kalau taknak pandan boleh skip. Just gantikan dengan air biasa. Boleh juga tengok resepi donat biasa yang saya pernah buat sebelum ni. Klik kat sini.

donat pandan

Continue reading “Donat Pandan Sangat Gebu (dijamin lembut seharian)”

Puteri Ayu Cheese Lembut dan Gebu

Assalamualaikum. Entry kali ini saya kongsikan resepi kuih traditional apam puteri ayu yang telah dimodenkan iaitu kuih puteri ayu cheese. Kuih ni juga dikenali dengan nama apam seri ayu. Resepi ini pernah viral di media sosial sebelum ni. Nampak menarik dan sedap. Jadi saya kongsikan cara membuat kuih puteri ayu cheese ni. Kuih ni sama seperti kuih puteri traditional cuma kepala atasnya digantikan dengan adunan cream cheese yang lemak berkrim. Yang pasti resepi yang saya kongsikan ni memang dijamin lembut seharian walaupun disimpan semalaman.

puteri ayu cheese Continue reading “Puteri Ayu Cheese Lembut dan Gebu”

Samosa Ayam dan Kentang Mudah Menggunakan Kulit Popiah

Assalamualaikum.. Entry kali ni saya nak kongsikan pula resepi samosa ayam dan kentang yang mudah. Sebenarnya resepi ni saya dah buat masa bulan Ramadan baru-baru ni. Tapi baru sekarang berpeluang nak update resepi di blog. Hehe. Banyak lagi resepi lain yang masih pending kat blog ni. Slow-slow saya update bila ada masa ok. Kalau korang nak resepi yang terbaru, boleh subscribe YouTube Channel. Kat YouTube ni yang paling kerap saya update resepi.

samosa ayam

Continue reading “Samosa Ayam dan Kentang Mudah Menggunakan Kulit Popiah”