Kek Span Oreo Lembut Gebu dan Tips Membuat Meringue

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan resepi kek span oreo yang sangat lembut tanpa menggunakan ovalette. Kek span ini juga dikenali dengan nama kek span cotton. Berbeza dengan kek span biasa yang menggunakan ovalette sebagai bahan untuk gebukan kek, kek span cotton ni menggunakan teknik meringue dan dibakar secara waterbath untuk mendapatkan kek span yang lembut dan gebu.

Continue reading “Kek Span Oreo Lembut Gebu dan Tips Membuat Meringue”

Agar-Agar Laici Yang Menyegarkan

agar-agar laici

Assalamualaikum. Agar-agar laici yang sedap dan menyegarkan sesuai dijadikan hidangan pencuci mulut untuk tetamu atau untuk makan sendiri. Lebih sedap jika dimakan semasa sejuk. Cara nak buat resepi ni memang senang sangat. Sama seperti agar-agar yang lain. Cuma dengan tambahan laici, agar-agar ni jadi lebih sedap dan menyelerakan. Boleh tengok video yang kami sediakan kat bawah ni dan jangan lupa subscribe YouTube Channel kami untuk lebih banyak resepi yang terbaru dan best.

Continue reading “Agar-Agar Laici Yang Menyegarkan”

Tart Buah Mudah Dan Sedap | Fruit Tart

Assalamualaikum.. Hari ni saya akan kongsikan resepi tart buah. Dah lama dah saya buat tart buah ni. Mungkin ramai yang dah tengok video tart buah ni kat Youtube Channel kami. Cuma saya tak sempat nak update kat blog. Sekarang free sikit, boleh la update. Kalau ada yang belum tengok video tart buah ni, boleh tengok kat bawah ni. Kalau nak tengok banyak lagi resepi yang lain, boleh klik kat sini ataupun taip Buat Orang Lapo di Facebook atau Youtube. Jangan lupa subscribe YouTube kami tau.

Continue reading “Tart Buah Mudah Dan Sedap | Fruit Tart”

Pepero @ Chocolate Stick @ Pocky Yang Sedap

Assalamualaikum. Korang suka pepero tak? Coklat yang mahal tu.. Hehe. Ataupun kat Malaysia ni lebih dikenali dengan nama pocky. Rasanya pocky ni lebih banyak dijual dan lebih senang nak jumpa kat mana-mana kedai berbanding pepero. Tapi rasanya pepero lagi sedap. Hehe. Cuma harganya memang sangat mahal. Actually dua-dua ni sama je iaitu chocolate stick. So hari ni saya nak kongsikan cara untuk membuat pepero daripada bahan mentah. Maksudnya buat stick sendiri. Bukan beli stick ready made dan celup dalam coklat je.

Continue reading “Pepero @ Chocolate Stick @ Pocky Yang Sedap”