Nasi Lemak Sambal Udang Paling Simple

nasi lemak

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan cara untuk membuat nasi lemak sambal udang menggunakan sambal kokomo yang sangat sedap. Nasi lemak yang saya buat ni senang je tanpa memerlukan banyak bahan. Sambal udang ni pun sangat simple sebab saya menggunakan sambal segera kokomo. Kat bawah ni saya ada sediakan video cara membuat nasi lemak dan sambal udang. Jom kita tengok dulu sebelum nak masak tu.

Continue reading “Nasi Lemak Sambal Udang Paling Simple”

Nasi Arab Barokah Kitchen mudah dan cepat untuk disediakan

Nasi Arab Barokah Kitchen

Assalamualaikum. Baru-baru ni ada sebuah restoran nasi arab yang baru bukak berdekatan kawasan rumah saya. Disebabkan restoran tu nampak cantik dan besar, saya dan family semua cuba merasa nasi arab kat kedai tersebut. Dengan harapan nasi arab kat situ sedap la. Hehe.. 1st time try nasi arab kambing dan nasi arab ayam kat situ memang sedap. Dagingnya sangat lembut. Continue reading “Nasi Arab Barokah Kitchen mudah dan cepat untuk disediakan”

Nasi Goreng Belacan | Belacan Mama

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak share satu resepi yang sedap dan simple untuk hidangan cepat dan pantas iaitu nasi goreng belacan. Saya buat nasi goreng belacan ni lebih kurang nasi goreng cili padi tapi dengan tambahan belacan. Nak dapatkan nasi goreng belacan yang sedap, pastikan kita guna belacan yang sedap. Untuk nasi goreng ni, saya gunakan belacan Mama keluaran Hanuris Enterprise daripada Melaka.

Continue reading “Nasi Goreng Belacan | Belacan Mama”

Nasi Tomato Mudah

nasi tomato

Assalamualaikum.. Hari ni jom kita belajar cara-cara buat nasi tomato pulak. Nasi tomato ni salah satu nasi kegemaran anak saya sebab nasi ni ada warna. Haha.. Selalunya dia memang suka makan nasi ni semata je tanpa lauk dan kuah sebab nasi ni dah ada rasa. Nampak macam kesian makan nasi saja tapi tu la favorite dia. Hehe.. Disebabkan nasi-nasi yang berperisa macam ni memang kesukaan anak-anak, saya cuba la belajar buat nasi tomato ni. So sekarang bila dan pandai sikit saya share pulak resepinya kat korang semua. Resepi ni saya ambil daripada buku masakan. Simple je sebenarnya nak buat nasi tomato ni. Bahan pun tak susah nak cari.

Continue reading “Nasi Tomato Mudah”

Nasi Goreng Tomyam 

nasi goreng tomyam

Assalamualaikum.. Saya rasa memang ramai kat sini yang suka makan tomyamkan? Saya sendiri pun memang peminat tegar tomyam. Hehe.. Kalau pergi makan kat luar selalu je order tomyam. Makan dengan nasi putih dan telur dadar. Then pernah sekali saya pergi ke kedai yang ada menu nasi goreng tomyam. So saya pun try la order sebab sebelum ni asyik order makan tomyam yang berkuah je. Huhu.. Sekali makan perghh memang sedap rupanya nasi goreng tomyam ni. Then saya pun start la google beberapa resepi nasi goreng tomyam dan cuba masak sendiri nasi goreng tomyam ni ikut citarasa sendiri. Hehe.. Continue reading “Nasi Goreng Tomyam “