Ikan Siakap Masam Manis yang Mudah

Assalamualaikum. Menu ikan siakap masam manis ni antara menu yang paling favourite setiap kali saya dan family makan di luar. Kalau bukan menu ikan siakap masam manis, kami akan order ikan siakap 3 rasa. Hehe.. Rasanya ramai jugakan suka makan ikan siakap masam manis ni. Tapi macam biasa la harga untuk menu-menu ikan macam ni bukannya murah. Paling kurang pun kalau ikannya kecil sikit mungkin mencecah harga RM20 atau lebih. Mungkin ada kedai yang caj dengan harga murah tapi agak jarang kita jumpa. Kalau kita buat sendiri dah tentulah harganya jauh lebih murahkan. Hehe. Dapat pulak beli ikan siakap di tempat yang murah. Macam saya beli ikan siakap ni di pasar borong, harga ikan saiz sederhana tak sampai RM10 pun. Campur dengan bahan lain rasanya tak sampai RM15. Memang jimat sungguh. Cuma perlu ada kerajinan la untuk memasaknya. Hehe.

Ikan Siakap Masam Manis

Continue reading “Ikan Siakap Masam Manis yang Mudah”

Apam Balik Sedap dan Gebu menggunakan Blender

apam balik

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak cuba buat apam balik pulak sebab favorite sangat apam balik ni. Resepi yang senang dan confirm jadi. Masa saya upload video apam balik di YouTube channel Buat Orang Lapo baru-baru ni, ramai yang cakap terliur sebab tengok cerita My Coffee Prince. Hehe. Saya tak pernah tengok cerita tu. So tak tahu la pulak apa kisah apam balik dalam cerita My Coffee Prince tu. Mungkin ramai yang minat cerita ni sebab hero dan heroinnya Fattah Amin dan Janna Nick kot. Hehe.. Disebabkan pengaruh cerita tu, ramai la yang teringin nak cuba buat sendiri. Hehe. So kepada peminat cerita My Coffee Prince, peminat Fattah Amin dan Janna Nick, dan jugak peminat tegar apam balik, boleh la cuba resepi apam balik yang saya share ni. Sure lepas ni tak cari dah apam balik kat luar. Hehe..

Continue reading “Apam Balik Sedap dan Gebu menggunakan Blender”

Honey BBQ Chicken (Ayam Madu BBQ) 

ayam madu bbq

Assalamualaikum… Jom try buat honey bbq chicken pulak hari ni atau dalam bahasa melayu dia ayam madu bbq. Hehe.. Ni pertama kali saya buat ayam madu bbq ni. Sedap sangat hingga menjilat jari. Boleh kalah chicken wing kat domino's dan Pizza Hut tu kot. Haha. Resepi pun simple je. Mana yang dah ada anak tu, bolehla ajak dorang sekali buat ni. Mesti dorang seronok main masak-masak. Untung-untung dah besar nanti pandai masak boleh buka restoran. Hehe.. Atau pun sekurang-kurangnya boleh menyenangkan mak kat dapur nanti bila anak-anak semua dah pandai masak. Boleh la start belajar dengan menu-menu yang simple macam ni.

Continue reading “Honey BBQ Chicken (Ayam Madu BBQ) “

Pai Susu

pai susu

Resepi pai susu yang pernah viral suatu ketika dahulu. Sekarang baru nak buat. Hehe.. Sebab masa tu belum ada channel Buat Orang Lapo ni. Senang jugak la nak buat pai ni. Rasa pun sedap. Lebih kurang macam rasa tat telur. Resepi ni viral sebab boleh di masak menggunakan pan atas dapur biasa tapi dalam video ni saya masak menggunakan oven. So kalau tak ada oven, boleh la masak pai ni atas dapur biasa guna non stick pan.

Continue reading “Pai Susu”

Homemade Simple Pizza 

homemade pizza

Assalamualaikum.. Entry kali ni saya nak share resepi homemade pizza. Senang je buat pizza ni. Resepi yang saya share ni pun resepi yang simple je. Hehe.. Apa yang bestnya homemade pizza ni of course la sebab boleh letak topping sesuka hati. Haha.. Silap-silap boleh jadi lagi sedap daripada pizza hut dan dominos. Kot-kot ada yang nak ambil resepi ni untuk buat jualan, saya halalkan. Hehe.. Continue reading “Homemade Simple Pizza “

Ayam Panggang Sos Carbonara

ayam panggang sos carbonara

Assalamualaikum… Hi semua.. pernah dengar @ makan ayam panggang dengan sos carbonara tak? Resepi ni sangat ringkas dan sedap sebab cuma perlu bakar ayam dan buat sos daripada sos carbonara segera. Hehe.. Dah lama saya jumpa resepi ni di Facebook dan dah beberapa kali jugak saya masak ni. Cuma baru sekarang berkesempatan nak update di blog dan buat video. Kalau tak silap resepi ni daripada lina pg. Thanks to her for this awesome recipe.? Tapi saya ada ubah sikit resepinya daripada yang asal ikut citarasa sendiri dan bahan yang ada kat rumah. Hehe.

Continue reading “Ayam Panggang Sos Carbonara”

Resepi Cakoi Lembut dan Mudah

cakoi

Assalamualaikum. Siapa kat sini peminat cakoi? Banyak orang jual cakoi kat pasar malamkan @ tepi-tepi jalan. Kalau dapat yang sedap tu untung la. Hehe. Kalau tak sedap rasa serik pulak nak beli lagikan. Sebenarnya nak buat cakoi ni bukan la susah sangat. Lebih senang daripada buat donut. Bahan-bahannya pun bahan yang biasa ada kat rumah. So memang senang la nak buat. Cuma rajin @ tak rajin je la. Hehe.. Lagi pun buat sendiri ni memang puas hati kalau sedap dan menjadi. Boleh makan banyak. Haha..

Continue reading “Resepi Cakoi Lembut dan Mudah”

Ikan Siakap Stim

ikan siakap stim

Assalamualaikum. Menu makan tengah hari saya hari ni ikan siakap stim. Sebelum ni saya pernah kongsikan resepi ikan siakap 3 rasa ala Thai. Sesiapa yang nak cuba masakan ala Thai yang sedap ni boleh tengok resepinya disini. Kali ni saya nak buat stim pulak. Sesekali makan stim ni bagus jugakkan untuk kesihatan sebab tak menggunakan minyak. Kurang kolestrol. Lagipun sangat mudah nak buat.

Continue reading “Ikan Siakap Stim”