Potato Fritters (Cucur Kentang) Rangup

Assalamualaikum. Hujung minggu lepas saya balik ke rumah mertua. Rutin biasa setiap 2@3 minggu sekali balik jenguk keluarga. Dekat Klang je..sebab tu boleh balik selalu..hehe. Lagi pun sementara masih ada lagi ibu bapa kita ni baiklah kita jenguk-jenguk dorangkan. Sambil dorang pun nak tengok anak cucu. Setiap kali balik ke Klang memang saya akan beli barang-barang dapur dengan mak mertua. Mak mertua pulak beli barang-barang untuk warung dia. Al kisahnya masa suami saya angkat semua barang-barang tu, dia terbawak balik pulak kentang yang mak mertua saya beli. 1 plastik besar 3kg. Saya nak buat apa la dengan kentang banyak macam tu. . 😅😅 Continue reading “Potato Fritters (Cucur Kentang) Rangup”

Apam Nasi Lembut dan Gebu

apam nasi

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak kongsikan resepi apam nasi yang lembut, gebu dan sedap lagi meriah. 😁 Dah lama suami suruh buatkan kuih apam ni tapi belum berkesempatan. Kebetulan pulak hari tu baru beli acuan kuih lompang. Jadi bersemangat sikit nak buat kuih apam nasi ni guna acuan yang kecil comel tu. Hehe.. Kalau tak ada acuan kuih lompang no pun tak apa. Kukus je dalam 1 bekas yang besar. Cuma tambahkan sikit masa mengukus.

Continue reading “Apam Nasi Lembut dan Gebu”

Sizzling Yee Mee Hot Plate

sizzling yee mee

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsi pula resepi sizzling yee mee. Ni antara makanan kegemaran saya dan suami kalau keluar jalan-jalan terutamanya kalau makan kat food court di mana-mana shopping complex. Sizzle maksudnya berdesir. Bunyi berdesir kuah yang panas dalam Hot Plate tu la yang maksudnya sizzling.. Tapi kalau tak ada Hot Plate pun jangan risau. Still boleh masak dalam kuali biasa untuk bagi dia panas dan bunyi sizzling tu. Hehe.. Continue reading “Sizzling Yee Mee Hot Plate”

Chocolate Lava Cheese Cake a.k.a Kek Hantu

chocolate lava cheese cake

Assalamualaikum. Chocolate Lava Cheese Cake meleleh super sedap yang berhantu dan menghantui semua penggemar kek. Ha tu la tajuk kek hari ni. Haha.. Panjang betul nama dia. Mana asalnya nama kek hantu ni? Saya pun tak pasti. Mungkin sebab kek ni tersangat sedap sampai boleh menghantui orang yang makan tu kot. Bila kek ni dah jadi viral kat Facebook, ramai jugak yang berkongsi resepi. Yang menjual pun ramai jugak. Memang kesedapan kek ni mendapat permintaan ramai.

Continue reading “Chocolate Lava Cheese Cake a.k.a Kek Hantu”

Telur Bistik Simple Sedap Macam Kat Restoran

Assalamualaikum. Hari Lunch menu simple je. Telur bistik dengan ayam goreng kunyit. Kalau dah buat telur bistik ni rasanya tak perlu lauk lain pun takpe. Dah cukup lengkap telur, ayam, sayur semua dalam tu. Senang kerja kat dapur. Hehe. Makan dengan nasi panas. Sedap! Tapi sebab ade lebih lagi sikit isi ayam tadi tambah la menu ayam goreng kunyit. 😅

telur bistik

Continue reading “Telur Bistik Simple Sedap Macam Kat Restoran”

Donat Gebu dan Sentiasa Lembut (Fluffy Donut) 

donat gebu

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan cara untuk membuat donat gebu dan sentiasa lembut walaupun dah sejuk. Peminat dunkin donut ataupun big apple wajib cuba resepi ni. Hehe. Kat bawah ni saya ada sediakan video cara untuk membuatnya supaya lebih senang nak faham. Kalau nak resepi yang best lagi, jom subscribe YouTube Channel kami.

Continue reading “Donat Gebu dan Sentiasa Lembut (Fluffy Donut) “