Nasi Tomato Mudah

nasi tomato

Assalamualaikum.. Hari ni jom kita belajar cara-cara buat nasi tomato pulak. Nasi tomato ni salah satu nasi kegemaran anak saya sebab nasi ni ada warna. Haha.. Selalunya dia memang suka makan nasi ni semata je tanpa lauk dan kuah sebab nasi ni dah ada rasa. Nampak macam kesian makan nasi saja tapi tu la favorite dia. Hehe.. Disebabkan nasi-nasi yang berperisa macam ni memang kesukaan anak-anak, saya cuba la belajar buat nasi tomato ni. So sekarang bila dan pandai sikit saya share pulak resepinya kat korang semua. Resepi ni saya ambil daripada buku masakan. Simple je sebenarnya nak buat nasi tomato ni. Bahan pun tak susah nak cari.

Continue reading “Nasi Tomato Mudah”

Ikan Talapia Sweet Sour

Ikan Talapia Sweet Sour

Assalamualaikum. Resepi yang saya nak kongsikan kali ni saya ambil daripada salah satu buku resepi yang saya beli dah lama dulu. Masa awal-awal nak belajar masak kena la guna buku resepi. Hehe.. Kebanyakkan resepi dalam buku tu memang senang – senang je nak buat. Sebab tu saya beli. So sekarang saya nak share pulak resepi yang senang tu. Tapi saya ada olah sikit la ikut citarasa sendiri. Continue reading “Ikan Talapia Sweet Sour”

Ayam Masak Merah Mudah 

Assalamualaikum. Hari minggu ni saya dan keluarga tak ke mana. Duduk rumah je sebab kakak saya sekeluarga nak datang ke rumah. Bila ada tetamu nak datang rumah, tuan rumah mesti la kena hidangkan makanankan.. Segan pulak kalau tak ada apa hidangan untuk tetamu walaupun sekadar air. ? Disebabkan kakak saya nak datang waktu tengah hari, jadi saya terus la buat hidangan untuk makan tengah hari. Sekali untuk keluarga sendiri.. Hehe. Saya pilih untuk buat menu simple dan senang je hari ni iaitu ayam masak merah. Resepi ni memang sangat mudah untuk disediakan. Resepi campak-campak bak kata orang tu.. ??

Continue reading “Ayam Masak Merah Mudah “