Seri Muka Pandan

seri muka pandan

Assalamualaikum. Hari ni nak buat kuih tradisional sikit. Kuih seri muka pandan. Kuih ini adalah kuih kegemaran suami saya. Dulu memang saya tau makan je kuih ni. Buat tak tau. Hehe. Tapi sebab kuih ni di request oleh suami, saya belajar la buat. Anak saya pun suka tapi dia makan bahagian pulut je. Atasnya tak suka pulak ?

kuih seri muka Continue reading “Seri Muka Pandan”

Biskut Red Pearl

biskut red pearl

Assalamualaikum. Lagi seminggu nak raya ni jom kita pakat buat biskut raya pulak. Kali ni saya nak kongsi resepi biskut red pearl @ red pearl cookies. Mungkin ramai yang tak pernah dengar nama biskut ni. Saya sendiri pun tak pernah dengar nama biskut ni sebelum ni. Hehe.. Ada sekali saya nampak orang kongsi resepi biskut ni kat Facebook(tak ingat nama). Continue reading “Biskut Red Pearl”

Bubur Pisang Berangan

bubur pisang berangan

Assalamualaikum. Kejap je rasanya berpuasa ni. Pejam celik pejam celik dah masuk 10 malam terakhir Ramadan. Masak tu masak jugak. Amal ibadat jangan lupa ye..hehe. Sempena bulan yang mulia ni jom la kita sesama membanyakkan ibadat terutama 10 malam terakhir Ramadan ni. Semoga kita sama-sama dapat bertemu malam lailatulqadar. Ok berbalik kepada menu hari ni, saya nak kongsikan resepi bubur pisang berangan @ pengat pisang. Kali ni saya gunakan pisang berangan dan juga gula kabung untuk membuat bubur ni. Kalau tak ada gula kabung, boleh gantikan dengan gula melaka ataupun gula merah. Tapi bagi saya, gula kabung Pahang yang paling sedap. Hehe. Ok jom tengok resepi bubur pisang berangan @pengat ni.

Continue reading “Bubur Pisang Berangan”

Roti Sardin Gulung Crunchy Mudah dan Sedap

Assalamualaikum.. Menu berbuka saya hari ni roti sardin. Resepi ni simple je tapi sedap. Memang membuka selera untuk berbuka puasa. Hehe. Mungkin ramai yang selalu buat inti sardin ni untuk sandwich. Tapi hari ni saya nak buat roti sardin gulung crunchy. Cara untuk membuat intinya sama macam nak buat roti sandwich cuma ianya digoreng dengan telur.

roti sardin gulung crunchy Continue reading “Roti Sardin Gulung Crunchy Mudah dan Sedap”