Frambozen Kenari yang Rangup, Chewy dan Lembut

Assalamualaikum. Frambozen kenari? Nama cookies yang pelik tapi sangat sedap. Jangan tanya saya kenapa nama dia frambozen kenari sebab saya sendiri pun tak tahu mana asal usul nama cookies ni. Hehe. Rasa dia bahagian bawah tu macam cookies @ biskut raya lebih kurang. Bahagian atas pula rasa chewy dengan permukaan yang crunchy. Memang sangat sedap buat kudap-kudapan.

frambozen kenari

Continue reading “Frambozen Kenari yang Rangup, Chewy dan Lembut”

Biskut Florentine (Crunchy Caramel Almond Cookies)

Biskut Florentine (Crunchy Caramel Almond Cookies)

Assalamualaikum.. Biskut Florentine (Crunchy Caramel Almond Cookies) adalah kudapan/biskut kekacang yang sangat rangup dan sangat mudah cara membuatnya. Masa penyediaan lebih kurang 15 minit je. Biskut florentine ni hanya memerlukan beberapa jenis kekacang dan juga tepung florenta untuk membuatnya. Kalau jumpa Biskut Florentine (Crunchy Caramel Almond Cookies) ni kat mana-mana, selalunya memang saya akan beli walaupun harganya agak mahal sebab rasanya memang sedap. Dulu tak pernah terfikir pun nak buat biskut ni sendiri sebab tak pernah tau @ terjumpa pun kat mana ada jual tepung florenta ni. Then masa beli bahan-bahan kat bakery, saya ternampak tepung ni kat bakery tu. Mula-mula tertanya-tanya jugak apa kegunaan tepung tu. Bila dah tau resepi biskut ni, baru la kenal dengan tepung florenta ni. Hehe..

biskut florentine

Continue reading “Biskut Florentine (Crunchy Caramel Almond Cookies)”

Biskut Coklat Cip Rangup (Crunchy Chocolate Chip Cookies) 

Assalamualaikum. Ok hari ni saya nak kongsikan pula resepi biskut coklat cip (Chocolate chip cookies). Biskut ni bukan buat masa raya je ok. Masa tak raya pun boleh buat jugak sebab rasa dia yang sangat sedap dan rangup. Yang membuatkan biskut ni lagi sedap bila tambah kekacang yang pelbagai untuk merangupkannya.  Continue reading “Biskut Coklat Cip Rangup (Crunchy Chocolate Chip Cookies) “

Biskut Red Pearl

biskut red pearl

Assalamualaikum. Lagi seminggu nak raya ni jom kita pakat buat biskut raya pulak. Kali ni saya nak kongsi resepi biskut red pearl @ red pearl cookies. Mungkin ramai yang tak pernah dengar nama biskut ni. Saya sendiri pun tak pernah dengar nama biskut ni sebelum ni. Hehe.. Ada sekali saya nampak orang kongsi resepi biskut ni kat Facebook(tak ingat nama). Continue reading “Biskut Red Pearl”