Biskut Semperit

biskut semperit

Assalamualaikum.. Biskut semperit ni ialah biskut raya traditional yang menjadi kegemaran ramai terumatanya di musim perayaan. Termasuklah saya, suami dan anak-anak. Walaupun banyak biskut moden yang lain, biskut semperit ni tetap menjadi pilihan kami sekeluarga dan antara biskut yang wajib saya buat setiap kali perayaan. Bila nak dekat raya kena buat lagi satu adunan yang lain sebab buat biskut ni awal-awal selalunya bila nak dekat raya mesti dah tinggal sikit. Anak-anak memang hari-hari mengulang makan biskut semperit ni. Tak sempat nak bawak balik kampung. Hehe.. Continue reading “Biskut Semperit”

Tart Cadbury

tart cadbury

Assalamualaikum.. Baru-baru ni telah viral di media sosial resepi tart yang berintikan coklat iaitu tart cadbury. Selalunya sebelum ni tart nenas menjadi kegemaran ramai terutamanya di musim perayaan. Kemudian timbul pula tart blueberry. Tahun ni timbul pula tart cadbury. Saya tak pasti idea asal tart cadbury ni daripada siapa. Apapun, terima kasih kepada owner asal yang memberi idea yang bernas untuk membuat tart cadbury ni. Rasanya lebih mudah untuk membuat tart cadbury ni kerana coklat cadbury lebih mudah untuk didapati berbanding jem nenas ataupun blueberry. Kalau mak saya buat tart nenas, jem nenas yang dia beli mesti dia masak balik dan adjust rasanya supaya lebih sedap atau pun dia akan buat sendiri daripada buah nenas segar. Cuma akan ambil masa lama sikit la nak siapkan jem nenas tu. Tapi hasilnya memang sangat sedap berbanding jem nenas yang dibeli. So kalau guna coklat cadbury ni, memang senang sangat la sebab coklat ni dah sedap dah. Siapa la yang tak suka makan coklatkan.. Hehe.. Continue reading “Tart Cadbury”

Cornflakes Madu Rangup

Assalamualaikum.. Lebih kurang lagi seminggu nak raya ni mesti semua orang sibuk dengan pelbagai persiapan rayakan? Mana nak cari baju raya sendiri, baju anak-anak, kuih raya dan sebagainya. Dah tentu perbelanjaan pun besar la jugakkan. Hehe. So hari ni saya nak kongsikan resepi kuih raya yang paling mudah untuk dibuat, paling sedap, paling laku masa hari raya nanti iaitu cornflakes madu rangup. Silap-silap tak sempat nak tunggu raya dah habis dah kuih ni. Hehe. Dan yang paling penting biskut raya ni sangat jimat. Tidak perlu kos yang tinggi untuk membuatnya. Continue reading “Cornflakes Madu Rangup”

Biskut Susu Alien | Biskut Alien Viral

biskut susu

Assalammualaikum.. Sejak kebelakangan ni rasanya banyak betul kisah biskut susu alien viral ni lalu lalang di wall Facebook saya. Macam-macam rupa bentuk alien ni. Memang ketawa la tengok bentuk-bentuknya. Hehe.. Saya sendiri tak pasti siapa yang mula-mula buat biskut alien ni. Mungkin sebab kecomelan biskut bentuk alien ni, ramai yang nak mencubanya. Sebenarnya resepi biskut alien ni cuma resepi biskut susu biasa. Cuma bentuknya je ditukar jadi lebih comel. Hehe.. Selain bentuk alien ni, korang boleh jugak buat apa-apa bentuk lain ikut kreativiti masing-masing. Dalam video kat bawah ni saya ada juga buat bentuk leper macam biskut susu yang biasa. ?? Continue reading “Biskut Susu Alien | Biskut Alien Viral”

Biskut Coklat Cip Rangup (Crunchy Chocolate Chip Cookies) 

Assalamualaikum. Ok hari ni saya nak kongsikan pula resepi biskut coklat cip (Chocolate chip cookies). Biskut ni bukan buat masa raya je ok. Masa tak raya pun boleh buat jugak sebab rasa dia yang sangat sedap dan rangup. Yang membuatkan biskut ni lagi sedap bila tambah kekacang yang pelbagai untuk merangupkannya.  Continue reading “Biskut Coklat Cip Rangup (Crunchy Chocolate Chip Cookies) “

Biskut Red Pearl

biskut red pearl

Assalamualaikum. Lagi seminggu nak raya ni jom kita pakat buat biskut raya pulak. Kali ni saya nak kongsi resepi biskut red pearl @ red pearl cookies. Mungkin ramai yang tak pernah dengar nama biskut ni. Saya sendiri pun tak pernah dengar nama biskut ni sebelum ni. Hehe.. Ada sekali saya nampak orang kongsi resepi biskut ni kat Facebook(tak ingat nama). Continue reading “Biskut Red Pearl”