Kek Karamel Pelangi Sedap dan Lembut

Assalamualaikum. Atas permintaan ramai, saya cuba membuat kek karamel pelangi yang pernah viral dulu. Kek karamel pelangi ni adalah gabungan pencuci mulut puding karamel dan juga kek span yang sangat lembut. Walaupun cara membuatnya agak panjang, tapi hasil dan rasanya amat memuaskan dan sedap. Jadi, hasil kerja keras untuk membuat kek karamel pelangi ni memang sangat berbaloi dengan kesedapannya. Hehe.

kek karamel pelangi

Continue reading “Kek Karamel Pelangi Sedap dan Lembut”

Apam Mekar Aiskrim Soda Gebu

Apam Mekar Aiskrim Soda Gebu

Assalamualaikum.. Ini percubaan kali ke 3 saya buat apam mekar aiskrim soda ni setelah fail 2 kali. Hehe.. Sebenarnya bukan lah fail sangat. 2 kali saya buat tu apam jadi lembut dan sedap cuma dia tak jadi kembang merekah macam dalam video kat bawah ni. Percubaan kali pertama tak jadi mungkin sebab ovalette dah expired. Haha.. Memang dah lama beli ovalette tu. Sebab guna sikit-sikit je, so lama la boleh simpan. Bila nak guna hari tu saya lupa pulak nak tengok tarikh luputnya. Dengan confidentnya buat apam guna ovalette yang expired. Haha.. Percubaan kali ke2 pulak mungkin apam tu tak jadi mekar sebab air aiskrim soda yang saya guna dah dibukak sehari sebelum nak buat tu. Actually air aiskrim soda tu lebihan air yang 1st trial tu. Hehe.. Mungkin sebab gasnya dah kurang, apam pun tak berapa nak naik kembang mekar. So kesimpulannya kena guna bahan-bahan yang elok untuk buat apam mekar aiskrim soda ni. Continue reading “Apam Mekar Aiskrim Soda Gebu”

Chocolate Souffle (Coklat Souffle)

chocolate souffle

Assalamualaikum.. Dalam banyak-banyak resepi yang saya dah pernah buat, chocolate souffle ni antara resepi yang agak susah untuk saya buat. Maklumla saya ni bukan expert bakers pun. Hihi.. Actually nak bancuh adunannya senang je sebab bahan-bahan tak banyak pun. Cuma bila masa nak bakar tu souffle ni tak naik cantik ke atas. Selalu die kembang dan tumpah meleleh ke bawah. Banyak kali jugakla saya cuba bakar souffle ni. Akhirnya jadi jugak. Nampak dalam video orang lain buat macam senang. Bila buat sendiri susah pulak dia nak jadi. Hehe. Tapi walaupun susah, rasa dia memang sedap, gebu, lembut. Bila makan tu rasa cair kat dalam mulut. Memang tak menyesal la percubaan yang beberapa kali tu. Hehe.. Next time boleh buat lagi. Harap-harap jadi lagi cun daripada yang ni. Continue reading “Chocolate Souffle (Coklat Souffle)”

Bingka Roti Pandan Menggunakan Blender

bingka roti pandan

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak cuba buat kuih tradisional pula iaitu kuih bingka roti pandan. Dulu masa kecik-kecik memang saya suka sangat kuih bingka ni. Mak saya selalu buat untuk dijual. Mak saya memang suka buat kuih untuk jualan. Selalunya dia letak kuih muih di kedai-kedai sekitar kampung. Dari dulu sampai sekarang memang itu la hobi dia. Hehe.. Hobi yang boleh dijadikan pendapatan sambil mambantu meningkatkan ekonomi keluarga kami masa dulu-dulu. Skima pulak ayat ni rasanya. Haha.. Tapi mak saya memang pandai berbisnes. Daripada kecil-kecilan sampai besar-besaran. Hehe.. Sampai sekarang pun mak saya masih lagi buat kuih muih tradisional walaupun sebenarnya dia bukan buat untuk cari duit. Tapi sebab minat yang teramat sangat dengan bisnes, mak saya tetap meneruskan hobi dia. Tambah pulak 1 kampung dah kenal dan tahu kesedapan kuih muih mak saya tu. Tu yang buat mak lagi seronok nak jual kuih bila dia dapat mengembirakan pembeli-pembeli kuih dia. Hehe.. Panjang lagi kalau nak cerita pasal mak saya punya kuih ni, tapi kita back to the recipe la ye. Hehe..

Continue reading “Bingka Roti Pandan Menggunakan Blender”

Muffin Coklat Yang Sangat Mudah (Super Easy Chocolate Muffin) 

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan resepi muffin coklat permintaan salah seorang subscriber kami di YouTube channel Buat Orang Lapo. Rasanya ramai peminat coklat ni kot. Coklat, kek coklat, muffin @ cupcake coklat, semua yang berkaitan dengan coklat memang sedapkan… Terutamanya di kalangan kanak-kanak. Continue reading “Muffin Coklat Yang Sangat Mudah (Super Easy Chocolate Muffin) “

Nutella Brownies 

Assalamualaikum. Siapa yang suka makan brownies? Ha sebelum ni saya pernah kongsikan resepi brownies coklat dan brownies kedut. Kali ni saya kongsikan pula resepi nutella brownies. Kalau sesiapa yang nak resepi brownies coklat yang mudah dan sedap boleh klik kat sini. Untuk resepi brownies kedut pula boleh klik kat sini. Ada jugak resepi nutella cupcake saya pernah buat sebelum ni. Nutella cupcake yang cuma guna 3 bahan je. Boleh klik kat sini untuk tengok resepinya. Memang sangat sedap walaupun cuma guna 3 bahan je. Tak rugi mencuba.  Continue reading “Nutella Brownies “