Ikan Bakar Sambal Berempah Pembuka Selera

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar semua? Bertemu lagi kita di entri kali ini. Hari ini saya nak kongsikan resepi ikan bakar sambal berempah. Rasa macam dah bosan pulak asyik makan ayam dengan daging je sebab anak-anak saya kurang gemar makan ikan. Tapi bila saya masak ikan bakar sambal berempah ni anak-anak saya sangat suka dan sedap mereka kata. Hehe.

Continue reading “Ikan Bakar Sambal Berempah Pembuka Selera”

Daging Masak Hitam Terangkat Sedapnya

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dalam entry kali ini saya nak kongsikan resepi yang berasaskan daging iaitu daging masak hitam yang saya jamin sangat sedap rasanya. Hehe. Sebagai surirumah mesti kadang-kadang buntu nak masak apa untuk hidangan setiap harikan? Sama la macam saya hari-hari fikir idea apa untuk memasak. Hehe. Bosan jugakan kalau asyik masak resepi yang sama. So, saya pun cuba la resepi ni.

Continue reading “Daging Masak Hitam Terangkat Sedapnya”

Nasi Goreng Keju (masakan tempatan + western)

Assalamualaikum. Hai semua. Korang pernah makan nasi goreng keju tak? Kalau tak pernah makan sama la macam saya. Saya pun belum pernah makan sebelum ni. Kisahnya, bulan lepas saya ada pergi ke sebuah restoran di Shah Alam. Saya pergi bersama family kakak saya. Bila sampai di restoran tu kami pun order la menu berlainan ikut selera masing-masing. Saya order yee mee kantonies style, kakak saya order mee hailam, suami saya pula order mee kari dan yang lain tu saya dah lupa pulak menu apa yang diaorang order. Hehe. Makanan yang kami order semuanya menu biasa dan yang pernah saya makan sebelum ni, cuma saya tertarik pada menu yang anak buah saya order iaitu nasi goreng keju.

Continue reading “Nasi Goreng Keju (masakan tempatan + western)”

Puding Kastard Jagung Sedap, Lemak Berkrim

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Hai semua. Apa khabar? Korang dah ada idea ke nak masak dessert apa hari ni? Kalau belum jom saya kongsikan resepi puding kastard jagung yang sangat mudah dan senang untuk disediakan dan rasanya pula sangat sedap, lemak berkrim dan disukai ramai! Hehe. Puding kastard jagung ni memang kegemaran saya dari dulu lagi. Resepi ni saya ambil dari blog thesisterscookingproject. Credit to her sebab masakan dia memang semuanya sedap. Korang boleh tengok blog atau Instagram dia untuk dapatkan lebih banyak resepi lain.

Continue reading “Puding Kastard Jagung Sedap, Lemak Berkrim”