Garlic Butter Bread Cheese | Roti Bawang Putih Keju

Assalamualaikum. Ada yang minat garlic butter bread tak? Kali ni saya nak tunjuk cara buat garlic butter bread dengan cheese. Saya cuma menggunakan roti putih biasa sebab paling senang nak jumpa. Boleh juga guna roti lain ikut kegemaran masing-masing. Rasanya garlic butter bread ni adalah menu paling simple dan cepat untuk disediakan sebagai menu sarapan pagi ataupun minum petang untuk keluarga.

garlic butter bread

Continue reading “Garlic Butter Bread Cheese | Roti Bawang Putih Keju”

Bingka Roti Pandan Menggunakan Blender

bingka roti pandan

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak cuba buat kuih tradisional pula iaitu kuih bingka roti pandan. Dulu masa kecik-kecik memang saya suka sangat kuih bingka ni. Mak saya selalu buat untuk dijual. Mak saya memang suka buat kuih untuk jualan. Selalunya dia letak kuih muih di kedai-kedai sekitar kampung. Dari dulu sampai sekarang memang itu la hobi dia. Hehe.. Hobi yang boleh dijadikan pendapatan sambil mambantu meningkatkan ekonomi keluarga kami masa dulu-dulu. Skima pulak ayat ni rasanya. Haha.. Tapi mak saya memang pandai berbisnes. Daripada kecil-kecilan sampai besar-besaran. Hehe.. Sampai sekarang pun mak saya masih lagi buat kuih muih tradisional walaupun sebenarnya dia bukan buat untuk cari duit. Tapi sebab minat yang teramat sangat dengan bisnes, mak saya tetap meneruskan hobi dia. Tambah pulak 1 kampung dah kenal dan tahu kesedapan kuih muih mak saya tu. Tu yang buat mak lagi seronok nak jual kuih bila dia dapat mengembirakan pembeli-pembeli kuih dia. Hehe.. Panjang lagi kalau nak cerita pasal mak saya punya kuih ni, tapi kita back to the recipe la ye. Hehe..

Continue reading “Bingka Roti Pandan Menggunakan Blender”

Apam Balik Sedap dan Gebu menggunakan Blender

apam balik

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak cuba buat apam balik pulak sebab favorite sangat apam balik ni. Resepi yang senang dan confirm jadi. Masa saya upload video apam balik di YouTube channel Buat Orang Lapo baru-baru ni, ramai yang cakap terliur sebab tengok cerita My Coffee Prince. Hehe. Saya tak pernah tengok cerita tu. So tak tahu la pulak apa kisah apam balik dalam cerita My Coffee Prince tu. Mungkin ramai yang minat cerita ni sebab hero dan heroinnya Fattah Amin dan Janna Nick kot. Hehe.. Disebabkan pengaruh cerita tu, ramai la yang teringin nak cuba buat sendiri. Hehe. So kepada peminat cerita My Coffee Prince, peminat Fattah Amin dan Janna Nick, dan jugak peminat tegar apam balik, boleh la cuba resepi apam balik yang saya share ni. Sure lepas ni tak cari dah apam balik kat luar. Hehe..

Continue reading “Apam Balik Sedap dan Gebu menggunakan Blender”

Resepi Cakoi Lembut dan Mudah

cakoi

Assalamualaikum. Siapa kat sini peminat cakoi? Banyak orang jual cakoi kat pasar malamkan @ tepi-tepi jalan. Kalau dapat yang sedap tu untung la. Hehe. Kalau tak sedap rasa serik pulak nak beli lagikan. Sebenarnya nak buat cakoi ni bukan la susah sangat. Lebih senang daripada buat donut. Bahan-bahannya pun bahan yang biasa ada kat rumah. So memang senang la nak buat. Cuma rajin @ tak rajin je la. Hehe.. Lagi pun buat sendiri ni memang puas hati kalau sedap dan menjadi. Boleh makan banyak. Haha..

Continue reading “Resepi Cakoi Lembut dan Mudah”

Kek Pisang Gebu bersama Coklat Chip yang Mudah

Assalamualaikum. Kali ni saya nak kongsikan resepi kek pisang gebu yang sangat senang dan confirm jadi punya. Hehe. Selalunya kek pisang ni susah sikit nak jadi. Bergantung pada jenis pisang yang kita guna. Tak semua jenis pisang sesuai untuk buat kek. Kalau salah jenis pisang dan salah cara buatnya kek pisang ni selalu jadi mampat. Tapi resepi yang ni senang sangat dan insya Allah jadi gebu dan lembut.

Continue reading “Kek Pisang Gebu bersama Coklat Chip yang Mudah”