Nasi Lemak Sambal Udang Paling Simple

nasi lemak

Assalamualaikum. Hari ni saya nak kongsikan cara untuk membuat nasi lemak sambal udang menggunakan sambal kokomo yang sangat sedap. Nasi lemak yang saya buat ni senang je tanpa memerlukan banyak bahan. Sambal udang ni pun sangat simple sebab saya menggunakan sambal segera kokomo. Kat bawah ni saya ada sediakan video cara membuat nasi lemak dan sambal udang. Jom kita tengok dulu sebelum nak masak tu.

Continue reading “Nasi Lemak Sambal Udang Paling Simple”

Agar-Agar Roti Mudah (Sukatan Cawan dan Gram)

Assalamualaikum. Semasa bulan puasa ni, agar-agar adalah antara menu pencuci mulut yang paling senang disediakan sebagai menu berbuka dan juga sedap. Kali ni saya akan kongsikan resepi agar-agar roti mudah yang sedap dan sangat lembut teksturnya. Agar-agar roti ni juga dikenali dengan nama puding roti. Tapi sebab tak nak keliru dengan resepi puding roti yang jenis bakar tu, saya letak nama dia agar-agar roti. Kalau nak resepi puding roti bakar@kukus, boleh rujuk kat sini.

Continue reading “Agar-Agar Roti Mudah (Sukatan Cawan dan Gram)”

Kek Coklat Lembap Kukus (Sukatan Cawan)

Assalamualaikum.. Rasanya kek coklat lembap atau moist chocolate cake ni antara kek yang paling digemari orang ramai. Ada banyak juga resepi kek yang pernah saya kongsikan sebelum ni. Tapi rupanya kek coklat lembap kukus ni tak pernah lagi saya kongsikan resepinya. Hehe. Baru sekarang teringat nak kongsikan resepinya bila ramai yang menanyakan pasal kek coklat yang boleh dikukus.

Continue reading “Kek Coklat Lembap Kukus (Sukatan Cawan)”

Basque Burnt Cheesecake (Versi Tak Rentung Sangat)

Assalamualaikum. Basque burnt cheesecake resepi yang viral baru-baru ni. Rasanya memang sedap walaupun nampak rentung. Bahagian atas yang garing tu la part paling best. Rasanya macam caramel. Cuma versi yang saya buat ni tak rentung sangat. Hehe. Gara-gara takut terasa pahit, rupanya part rentung tu yang buatkan rasa basque burnt cheesecake ni special dan lain daripada yang lain. Lain kali saya nak buat lagi versi yang lebih rentung.

Continue reading “Basque Burnt Cheesecake (Versi Tak Rentung Sangat)”

Pau Sambal a.k.a Burger Malaysia

Assalamualaikum. Pau sambal ataupun dikenali juga dengan nama burger malaysia ni memang menjadi kegemaran ramai terutamanya untuk hidangan sarapan pagi ataupun minum petang. Kat tempat saya ni kebiasaannya pau sambal ni banyak dijual digerai-gerai tepi jalan yang menjual sarapan pagi. Cuma biasa ada yang sedap, ada yang tak berapa sedap, ada yang tak cukup sambal, macam-macam ada. Hehe. Jadi hari ni saya nak kongsikan cara buat pau sambal a.k.a burger malaysia yang sedap sehingga menjilat jari. Hehe.

Continue reading “Pau Sambal a.k.a Burger Malaysia”