Ayam Masak Kicap Kering

Assalamualaikum..

Ayam masak kicap ni resepi yang sangat senang sebab bole main campak-campak je bahan-bahannya. Haha.. Selalunya saya masak ayam kicap ni berkuah. Tapi bila kakak saya suggest buat ayam masak kicap kering, saya pun try. Memang sedap.. Husband yang tak berapa suka ayam masak kicap pun boleh jatuh cinta. Hari-hari hidang ayam masak kicap kering pun boleh. Haha.. Ok jom tengok resepinya.. Continue reading “Ayam Masak Kicap Kering”

Donat Gebu dan Sentiasa Lembut (Fluffy Donut) 

donat gebu

Assalamualaikum. Entry kali ni saya nak kongsikan cara untuk membuat donat gebu dan sentiasa lembut walaupun dah sejuk. Peminat dunkin donut ataupun big apple wajib cuba resepi ni. Hehe. Kat bawah ni saya ada sediakan video cara untuk membuatnya supaya lebih senang nak faham. Kalau nak resepi yang best lagi, jom subscribe YouTube Channel kami.

Continue reading “Donat Gebu dan Sentiasa Lembut (Fluffy Donut) “

Ikan Bilis Goreng Cili Padi Crunchy 

Assalamualaikum..Masak cili padi ni memang kegemaran suami. Tak kisah masak dengan apa-apa pun semua dia suka asalkan berasaskan cili padi. Ayam goreng cili padi ke..ikan goreng cili padi ke..telur goreng cili padi ke.. janji goreng cili padi, masak hari-hari pun takpe. Hehe. So hari ni saya nak kongsikan resepi ikan bilis goreng cili padi yang rangup dan juga tips macam mana cara untuk menjadikan ikan bilis ni kekal rangup setelah dimasak.

ikan bilis cili padi

Continue reading “Ikan Bilis Goreng Cili Padi Crunchy “

Nasi Air

Assalamualaikum..

Dulu2 zaman muda mudi kat universiti terengganu selalu sangat makan nasi air ni.. start kenal nasi air ni pun masa duduk terengganu la. Ada sorang makcik yang jual nasi air ni kat kolej memang sedap. Tiap2 minggu wajib beli nasi air dia. Dah bertahun tinggalkan terengganu, dah tak pernah makan nasi air. Continue reading “Nasi Air”

Homemade Caramel Popcorn Sedap dan Rangup

Assalamualaikum. Homemade caramel popcorn yang sangat senang nak buat. Ada orang mengidam nak makan popcorn pulak hari ni. Sanggup dia mencari popcorn lepas balik kerja tadi. Hehe. Pergi cari kat gaint, dah habis pulak. Pergi pulak tesco. Pusing2 tesco nasib baik jumpa. Siap beli 2 paket lagi. Simpan untuk masa depan. Lain kali nak buat senang. Tak payah pusing2 supermarket lagi.

Continue reading “Homemade Caramel Popcorn Sedap dan Rangup”

Chocolate Cupcake Filled with Cheese

chocolate cupcake filled with cheese

Assalamualaikum. Nampak video chocolate cupcake kat facebook rasa meleleh pulak nak makan manis2 ni. Heh. Dah berminggu postpone nak buat cupcake ni. Akhirnya tercapai jugak hasrat. Dah selalu buat chocolate moist cake. Tapi hari ni chocolate cake ni tambah dengan cheese. Lagi sedap. Lagi menyelerakan. So hari ni saya kongsikan cara untuk membuat chocolate cupcake filled with cheese.

Buat cupcake cara ni memang senang. Anak-anak pun bole try buat. Tapi kena ade pengawasan orang dewasa la. Ok jom kita tengok resepi kat bawah ni. Kalau nak resepi lain yang best dan banyak lagi, jom subscribe YouTube Channel kami.

Continue reading “Chocolate Cupcake Filled with Cheese”