Korean Spicy Chicken Tanpa Gochujang

Assalamualaikum. Atas permintaan ramai kali ni saya cuba buat resepi ayam Korea pedas @ Korean spicy chicken, iaitu makan Korea yang menjadi kegemaran ramai. Korean spicy chicken ni adalah ayam yang digoreng rangup dan disalut dengan sambal yang pedas manis dan dihias dengan taburan bijan. Dalam resepi ni saya tidak menggunakan gochujang, tetapi menggantikannya dengan cili pes biasa. Rasanya bukanlah 100% sama tapi pada selera saya ianya hampir-hampir sama dan yang pastinya memang sedap.

Continue reading “Korean Spicy Chicken Tanpa Gochujang”

Apam Santan Pelangi Kukus yang Mudah

Assalamualaikum. Apam adalah antara kuih yang menjadi kegemaran saya dan keluarga terutama anak-anak. Jadi memang banyak jenis apam yang pernah saya buat. Kali ni saya nak cuba resepi apam santan pula. Mak saya bagitau yang dia selalu buat apam santan masa dulu untuk jualan. Tapi sekarang dah lama dia tak jual kuih apam santan, resepi pun dah lupa. Hehe. Kemudian saya cuba mencari resepi apam santan dan cuba membuatnya lebih kurang macam resepi kuih apam seri ayu tapi menggunakan santan. Alhamdulillah resepi ni menjadi dan sangat lembut walaupun dah sejuk. Bahan yang paling penting untuk membuat apam ni semestinya santan. Jadi saya memilih santan yang paling berkualiti iaitu M&S Santan.

apam santan

Continue reading “Apam Santan Pelangi Kukus yang Mudah”

Frambozen Kenari yang Rangup, Chewy dan Lembut

Assalamualaikum. Frambozen kenari? Nama cookies yang pelik tapi sangat sedap. Jangan tanya saya kenapa nama dia frambozen kenari sebab saya sendiri pun tak tahu mana asal usul nama cookies ni. Hehe. Rasa dia bahagian bawah tu macam cookies @ biskut raya lebih kurang. Bahagian atas pula rasa chewy dengan permukaan yang crunchy. Memang sangat sedap buat kudap-kudapan.

frambozen kenari

Continue reading “Frambozen Kenari yang Rangup, Chewy dan Lembut”

Garlic Mayo Prawn (Udang Mayonis Bawang Putih) 

Assalamualaikum. Hari ni saya nak cuba resepi baru yang tak pernah saya makan sebelum ni iaitu garlic mayo prawn ataupun udang yang di masak bersama mayonis dan bawang putih. Pertama kali mendengar menu ni mungkin agak pelik dan tertanya-tanya sedap ke garlic mayo prawn ni kan? Hehe. Saya pun tertanya-tanya la juga kesedapan resepi ni tapi sebab dah boring dengan menu yang biasa, saya cuba la buat garlic mayo prawn ni. Pertama kali makan, saya rasa jatuh cinta dengan garlic mayo prawn ni. Haha. Sedap hingga menjolat jari gitu. Hehe. Rasa dia pedas manis. Memang kena la dengan selera saya.

garlic mayo prawn

Continue reading “Garlic Mayo Prawn (Udang Mayonis Bawang Putih) “

Apam Susu Paddle Pop Kukus yang Mudah

Assalamualaikum.. Setelah sekian lama resepi apam susu paddle pop ni terperam, akhirnya saya update juga kat blog ni. Hehe.. Actually resepi ni adalah resepi apam susu yang biasa je cuma sebab warna dia macam aiskrim paddle pop so saya bagi nama dia apam susu paddle pop. Hihi. Sebelum ni saya ada juga buat apam susu ni. Boleh klik kat sini kalau nak tengok bermacam-macam warna apam susu saya. Hehe..

apam susu paddle pop

Apam susu ni antara resepi yang pernah viral di media sosial dulu. Ramai yang mencubanya. So saya pun tak nak ketinggalan mencuba resepi apam susu ni. Ada juga resepi apam susu yang menggunakan 3 bahan. Tapi resepi yang saya kongsikan ini guna banyak bahan. Hehe. Saya rasa hasil apam yang menggunakan banyak bahan ni lebih sedap dan gebu. Rasanya lebih kurang seperti kek kukus.

Untuk pengetahuan, cawan yang saya gunakan untuk menyukat bahan ni ialah cawan yang bersaiz kecil iaitu cawan 200ml per cup. Jika menggunakan cawan besar, boleh kurangkan sedikit tepung lebih kurang 2 sudu besar supaya apam tidak terlalu keras.

Jom tengok video yang best kat bawah ni dulu supaya lebih senang nak faham cara membuat apam susu paddle pop yang super gebu ni.

Bahan-bahan apam susu paddle pop:

  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 4 sudu besar susu pekat
  • 4 sudu besar minyak jagung
  • 1 sudu besar ovalette
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk penaik(baking powder)
  • pewarna ikut kesukaan

Cara-cara:

  1. Ayakkan tepung gandum bersama serbuk penaik. Ketepikan.
  2. Putarkan telur, gula, ovalette dan esen vanila sehingga betul-betul gebu dan ringan. Lebih kurang 5-10 minit. Adunan akan bertukar menjadi putih.
  3. Masukkan susu pekat. Putar lagi.
  4. Masukkan pula minyak dan putar sehingga sebati.
  5. Tambahkan tepung gandum yang telah di ayak tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan dengan kaedah kaup balik menggunakan spatula sehingga sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian. Campurkan dengan warna kesukaan masing-masing. Saya bahagikan 3 bahagian. Untuk mendapatkan warna paddle pop ni, saya menggunakan warna kuning, biru dan juga merah jambu.
  7. Masukkan adunan ke dalam acuan secara berlapis-lapis. Sapukan mentega terlebih dahulu pada acuan.
  8. Kukus selama 40 minit.

Nota:

  • Cawan yang saya gunakan bersaiz 200ml/cup.

apam susu paddle pop

apam susu paddle pop

apam susu paddle pop

apam susu paddle pop


Nak resepi lagi?

Tengok senarai video resepi dibawah ini. Kami akan tambah koleksi video resepi yang menarik dari semasa ke semasa. Follow blog dan subscribe channel youtube kami untuk dapatkan resepi yang terkini.

Join telegram kami

Join channel telegram kami untuk mendapatkan notifikasi video dan juga blog yg terbaru. Klik link ini https://t.me/buatoranglapo

Join Telegram@buatoranglapo

Chicken Tortilla Wraps | Tortilla Ayam Mudah

Assalamualaikum.. Hari ni saya nak kongsikan resepi chicken tortilla wraps yang sangat senang dan sedap dengan menggunakan bahan-bahan yang mudah. Sesuai untuk dimakan pada bila-bila masa. Bila buat tortilla wraps sendiri, boleh letak pelbagai bahan ikut selera masing-masing. Resepi yang saya kongsikan ini adalah resepi yang amat mudah dan paling penting tentunya sedap dan mengenyangkan.

chicken tortilla wraps

Continue reading “Chicken Tortilla Wraps | Tortilla Ayam Mudah”